Składniki na ciasto:
- 380 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 20 g drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Składniki na sos pomidorowy:
- 100 g pomidorów z puszki,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta oregano,
- szczypta bazylii,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Dodatki:
ser żółty, kiełbasa, cebula.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Dodać sól i łyżkę mąki. Odstawić. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. Znowu odstawić na 20 minut. W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki na sos razem zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok.10 minut aż sos zgęstnieje.
Ser żółty zetrzeć na tarce, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki. Ciasto zagnieść i rozwałkować. Uformować 4 trójkątne pizze. Każdą posmarować sosem i obłożyć serem, kiełbasą i cebulą.
Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku ok. 20 minut.
Pizza w każdej postaci cieszy się u mnie sporym powodzeniem. Twoja wygląda przeciekawie!
Pyszna. :))