Przepis pochodzi z przepisów Biedronki.
Składniki:
- 2 tilapie,
- 1 cytryna,
- 1 łyżka masła,
- natka pietruszka,
- pół jabłka,
- 50 ml soku jabłkowego,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Tilapie natrzeć od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z masłem. Jabłko podziel na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Cytrynę pokroić w plasterki. Ryby naciąć głęboko nożem z jednej strony w 3 lub 4 miejscach, a w każde nacięcie włożyć plaster cytryny w taki sposób, by połowa schowała się pod skórą, a połowa wystawała. Do środka każdej tilapii wsadzić porcję masła i po 2 kawałki jabłka. Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sokiem jabłkowym i piec 15-20 min w nagrzanym do 180°C piekarniku.