Składniki:
- ogórki gruntowe (do litrowego słoika wchodzi 7-8 ogórków),
- obrane ząbki czosnku (2 ząbki na litrowy słoik),
- korzeń chrzanu (2 3-centymetrowe kawałki na litrowy słoik)),
- koper włoski (kwiatostan z łodygami),
- sól (1 kopiasta łyżka na litr wody),
- gorczyca (1/2 łyżeczki na litr wody),
- woda (1 litr na 1 kg ogórków).
Przygotowanie:
Wodę do zalania ogórków należy zagotować i ostudzić. Następnie rozpuścić w niej sól (1 łyżka soli na litr wody). Dokładnie umyte ogórki ułożyć ciasno w słoikach. Pomiędzy nimi ułożyć po 2 ząbki czosnku, 2 kawałki chrzanu, gałązki kopru, wsypać gorczycę i całość zalać wodą z solą. Słoiki dobrze zakręcić. Oczywiście można również w ten sposób kisić ogórki w dużym glinianym naczyniu. Należy wtedy ułożyć w nim ogórki, dodać przyprawy, zalać soloną wodą. Na wierzch położyć talerzyk i na nim postawić np. słoik z wodą, żeby obciążyć.