Składniki:
- 50 dag cukinii,
- 50 dag bakłażana,
- 75 dag pomidorów,
- 2 cebule,
- 2 żółte papryki,
- 120 ml oliwy z oliwek,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
Cebule pokroić na ćwiartki. Cukinie i bakłażana pokroić w plasterki 1 cm i podsmażyć 3 minuty na niewielkiej ilości oliwy. Pomidory obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę pokroić w 2 cm kawałki. Bakłażana, cebulę, cukinię i paprykę wymieszać z resztą oliwy i przyprawami. Na wierzch natłuszczonej formy żaroodpornej wyłożyć warzywa. Ćwiartki pomidorów ułożyć na wierzchu. Czosnek drobno posiekać i razem z natką pietruszki wysypać na warzywa. Zapiekać w 200 stopniach ok 30-40 minut.