Przepis na takiego selera znalazłam w serwisie Winiary.pl.
Składniki:
- 1 kg selera naciowego,
- 1 cebula,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 70 g masła,
- 4 łyżki śmietany,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 40 g startego sera żółtego.
Przygotowanie:
Łodygi selera obrać i pokroić na 6 cm kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na połowie masła, dodać seler i smażyć 5 minut. Następnie zalać bulionem i dusić 15 minut. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim odcedzone kawałki selera. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polać nią selera i posypać tartym serem oraz wiórkami masła. Zapiekać w piekarniku 10 minut.