Składniki:
- pęczek botwinki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 ogórek zielony,
- pół pęczka rzodkiewki,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- ząbek czosnku,
- 500 ml kefiru,
- 3 jajka,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Botwinkę umyć, buraczki obrać i wszystko drobno posiekać. Zalać wodą, aletylko tyle żeby przykryło botwinkę i gotować ok. 15 minut. Dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo. Ogórki obrać i pokroić w malutką kostkę, rzodkiewkę również pokroić w malutkie kawałeczki.Jedno jajko pokroićw drobną kostkę. Kefir wymieszać z botwinką, ogórkami, rzodkiewką, posiekanym jajkiem i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć na kilka godzin do lodówki, aż będzie mocno schłodzony. Pozostałe dwa jajka pokroić na ćwiartki i z nimi podawać chłodnik.