Składniki:
- 4 szkl. maki,
- 1 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. cukru,
- 125 g margaryny,
- 40 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- cukier puder + sok z cytryny (na lukier).
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z odrobiną łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Dodać łyżkę mąki i odstawić na chwilę. Margarynę rozpuścić. Mąkę, resztę cukru, sól wymieszać. Dodać jajka i zaczyn. Wymieszać i dodając schłodzoną, roztopioną margarynę wyrabiać na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dużą foremkę na babkę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i odstawić na 15 minut. Piec w 220 stopniach na rumiany kolor. Upieczoną i ostudzoną babkę polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.