Keks

Keks
Składniki:

  • 150 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 150 g margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 180 g bakalii (rodzynki, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, figi, daktyle),
  • cukier puder.

Przygotowanie:
Bakalie pokroić na mnniejsze kawałki i delikatnie obtoczyć w mące. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie.
Keksówkę o długości ok. 20cm posmarować masłem i obsypaćmąką. Wyłożyć do niej ciasto. Piec przez ok. godzinę w 180 stopniach.
Zostawić ciasto w formie, żeby trochę ostygło, potem wyjąć i ułożyć na kratce do całkowitego ostudzenia.
Na koniec ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier z cukru pudru i wody i polukrować ciasto.

One Response to Keks

  1. Magda C. pisze:

    Bardzo lubię keks, Twój wygląda wspaniale :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>