• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Rolada wiosenna

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej,
  • 90 g cukru pudru,
  • 90 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na nadzienie i dekorację:

  • 350 g rabarbaru,
  • 300 g galaretki porzeczkowej,
  • 250 g truskawek,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2,5 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki przepalanki malinowej,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 250ml kremówki.

Przygotowanie:
Żółtka wymieszać z solą, tartą skórką cytrynową, cukrem pudrem, 4 łyżkami ciepłej wody i dodać do piany z 4 białek. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i upiec cienki biszkopt w 225 stopniach przez 10 minut. Żelatynę namoczyć. Zagotować pokrojony na cienkie kawałki rabarbar i 200g galaretki. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać do rabarbaru, wymieszać i zagotować. Dodać 1,5 łyżeczki żelatyny, rozpuścić, dodać przekrojone na pół truskawki i wymieszać. Resztę żelatyny rozpuścić z cukrem waniliowym i malinową przepalanką, letnie dodać do bitej śmietany i wymieszać. Biszkopt posmarować 100g podgrzanej galaretki, 1/3 bitej śmietany, potem nadzieniem rabarbarowym i ponownie 1/3 bitej śmietany. Biszkopt zrolować, ułożyć spojeniem do dołu i przybrać resztą bitej śmietany.

Zobacz wpisy

Ciasto owocowo-bakaliowe
Babka makowa

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij