Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej,
- 90 g cukru pudru,
- 90 g mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na nadzienie i dekorację:
- 350 g rabarbaru,
- 300 g galaretki porzeczkowej,
- 250 g truskawek,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2,5 łyżeczki żelatyny,
- 2 łyżki przepalanki malinowej,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 250ml kremówki.
Przygotowanie:
Żółtka wymieszać z solą, tartą skórką cytrynową, cukrem pudrem, 4 łyżkami ciepłej wody i dodać do piany z 4 białek. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i upiec cienki biszkopt w 225 stopniach przez 10 minut. Żelatynę namoczyć. Zagotować pokrojony na cienkie kawałki rabarbar i 200g galaretki. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać do rabarbaru, wymieszać i zagotować. Dodać 1,5 łyżeczki żelatyny, rozpuścić, dodać przekrojone na pół truskawki i wymieszać. Resztę żelatyny rozpuścić z cukrem waniliowym i malinową przepalanką, letnie dodać do bitej śmietany i wymieszać. Biszkopt posmarować 100g podgrzanej galaretki, 1/3 bitej śmietany, potem nadzieniem rabarbarowym i ponownie 1/3 bitej śmietany. Biszkopt zrolować, ułożyć spojeniem do dołu i przybrać resztą bitej śmietany.