Pierniczki

pierniczki

Składniki:

    • 200 g miodu,
    • 200 g mąki,
    • 200 g cukru pudru,
    • 120 g masła,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 2 łyżki przyprawy do pierników.

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do pierników. Następnie dodać pokrojone masło i przesiekać wszystko nożem. Usypać kopiec i zrobić w środku dołek, wlać do niego miód i jajko. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać foremkami różne kształty.
Piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut. Odstawić do wystudzenia.
Zimne pierniczki dowolnie udekorować i schować do puszki. Odstawić aby zmiękły.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *