• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Filety z łososia z cukiniowym ragout

Losoś z cukiniowym ragout

Składniki:

  • 4 filety z łososia,
  • 1 cukinia,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 10 liści bazylii,
  • 30 g masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • 1/2 cytryny.

Przygotowanie:
Cukiniowe ragout
Cukinię umyć i obciąć oba końce. Przekroić ją na pół, a następnie pokroić na grubsze plastry (mniej więcej 1,5 cm). 3 ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć czosnek, aż się zarumieni. Dodać plastry cukinii, posolić, popieprzyć i chwilę smażyć. Podlać winem i krótko gotować. Potem dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posiekane 6-8 liści bazylii. Na koniec zagęścić masłem. Wszystko dokładnie wymieszać.

Filety z łososia
Filety z łososia oczyścić, posolić i popieprzyć z obu stron. Na patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć filety z jednej strony. Dodać gałązki świeżego tymianku oraz pozostałe ząbki czosnku. Potem filety obrócić i krótko smażyć z drugiej strony. Patelnię odstawić z ognia, filety zostawić, żeby powoli doszły. Przed podaniem filety skropić świeżym sokiem z cytryny.

Na talerz wyłożyć najpierw ragout z cukinii, potem filety z łososia i ozdobić resztą liści świeżej bazylii. Skropić oliwą z oliwek i posolić.

Zobacz wpisy

Marchewka z groszkiem
Sałatka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij