Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego
Składniki:

  • 50 dag selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 80 g sera topionego,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml śmietany
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Seler naciowy dokładnie umyć i drobno pokroić, cebulę również drobno posiekać.
Na rozgrzanym maśle0 zeszklić cebulę. Wrzucić do niej selera. Chwilę podsmażyć i zalać bulionem. Dusić do miękkości. Następnie zmiksować. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie dodać serek topiony i cały czas na małym ogniu gotować aż ser się rozpuści.
Doprawić do smaku. Zdjąć z kuchenki i dodać śmietanę.
Świetnie smakuje z bagietką albo z grzankami serowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>