Składniki:
- 750g półtłustego twarogu,
- 0,75 szklanki cukru,
- cukier migdałowy,
- 125g margaryny,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- budyń śmietankowy,
- 2 opakowania herbatników.
Przygotowanie:
Żółtka ubić z połową cukru. Do miski włożyć zmielony twaróg, dodać resztę cukru, cukier migdałowy, budyń, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem. Powoli dodawać ubite z cukrem żółtka oraz rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Miksować 3 minuty do uzyskania jednolitej masy. Następnie do ciasta delikatnie wmieszać sztywną pianę z białek. Blachę o wym. 25×25 cm wyłożyć herbatnikami, na to wylać masę serową. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. Po upieczeniu zostawić jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku.