• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ciastka, Wegetariańskie  /  17/03/2012

Drożdżowe babki z kruszonką

by Magda

Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 40 g  świeżych drożdży,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 1/4 szkl. cukru,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • starta skorka z jednej cytryny,
  • 2 jajka.

Kruszonka:

  • 25 g masła,
  • 25 g cukru,
  • 50 g mąki.

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z odrobiną cukru . Następnie dodać letnie mleko, resztę cukru, olej, jajka, skórkę z cytryny i mąkę.  Zagnieść wszystko na gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Do kruszonki roztopić masło, do gorącego wsypać mąkę i cukier. Wymieszać na kruszonkę. Ciastem drożdżowym wypełnić foremki do 1/2 wysokości i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika 220 stopni i piec ok. 20-25 minut.

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Muffiny z czekoladą
Pyzy z mięsem

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij