Składniki:
- 50 dag ugotowanych ziemniaków + 50 dag surowych ziemniaków,
- 50 dag ugotowanego mięsa wołowego (może być także inne),
- 2 jajka,
- ok. 1kg mąki (pół na pół pszennej i ziemniaczanej)
- sól, pieprz,
- 1 cebula,
- boczek na skwarki,
- odrobina oleju.
Przygotowanie:
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć. Wymieszać z ugotowanymi ziemniakami, jajkami, szczyptą soli i mąką. Zagnieść gładkie ciasto. Mięso zmielić, cebulę pokroić drobno i podsmażyć. Wymieszać mięso z cebulą i doprawić. Z ciasta formować placuszki i zawijać w niej kulki mięsa. Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju 7-8 minut. Boczek drobno pokroić i podsmażyć na skwarki. ugotowane pyzy podawać ze skwarkami.