Składniki:
- 40 dag drobiowych wątróbek,
- 2 cebule,
- 20 dag pieczarek z puszki,
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego,
- 1/4 łyżeczki tymianku suszonego,
- 1 łyżeczka wina wytrawnego,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- sól.
Przygotowanie:
Wątróbki oczyścić i pokroić na 3-4 cm kawałki. Tymianek i pieprz wymieszać z sosem sojowym i winem. Umieścić w marynacie na kilkanaście minut wątróbki. W międzyczasie cebulę pokroić w półplasterki i posolić. Pieczarki odsączyć z zalewy. Kawałki folii aluminiowej posmarować roztopionym masłem, na nim układać wątróbkę, cebulę i pieczarki.
Zawinąć folię i ułożyć na rozgrzanym grillu.
Opiekać ok. 15 minut.
Danie to można również przygotować w formie szaszłyków. Należy nabijać wątróbkę, cebule i pieczarki na patyczki. Przed położeniem na grilla posmarować szaszłyki roztopionym masłem. Grillować ok. 10 minut.
Szczerze przyznam, że nie jadłam wątróbki z grilla. Myślę, że będzie to wyzwanie na kolejny długi weekend. Dziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki