Składniki:
- 250 g chudego twarogu,
- 65 g kaszy manny,
- 50 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki masła + 2 łyżki bułki tartej.
Przygotowanie:
50 g masła utrzeć z cukrem. Następnie ciągle ucierając dodawać jajka, potem twaróg i na koniec kaszę manną. Zagnieść ciasto dodając do niego rodzynki. Odstawić na 30 minut, żeby kasza napęczniała. Z ciasta formować kluski i ugotować w osolonym wrzątku (ok.10-12 minut gotować po wypłynięciu na wierzch). Gotowe kluski odsączyć i polać podsmażoną na maśle bułką tartą.
tyle lat je robię, a nigdy nie pomyślałam żeby dać rodzynek;D
Ja czasem dodaję też kandyzowaną skórkę pomarańczową:)