Składniki:
- 2 pstrągi,
- 1 cebula,
- 2 spore marchewki,
- kawałek selera (100 g),
- kawałek pora(150 g),
- 120 ml białego wina,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1 liść laurowy,
- kilka ziaren pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Pstrągi oczyścić, usunąć z niego łuski, opłukać, osuszyć i natrzeć w środku sokiem z cytryny.
Cebulę, marchew i seler pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w półplasterki. Cebulę, marchew i selera zeszklić na maśle,dodać mąkę, przyprawy i wino. Gotować 10 minut. Pstrągi włożyć do sosu, posypać porem i przykryć. Dusić aż ryba będzie miękka. Gotowe ryby ułożyć na talerzu. Sos jeśli trzeba doprawić jeszcze i polać nim pstrągi. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.
Świetnie smakuje np. z gotowanymi ziemniakami z koperkiem.