• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Lody herbaciane

lody herbaciane
Składniki:

  • 1 łyżka herbaty ziołowej (u mnie mieszanka rooibosa z cytryną i pomarańczą, ale może być inna, a nawet czarna) ,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 2 żółtka,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie:
Herbatę zalać 1/3 szklanki wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Żółtka, cukier i sok z cytryny utrzeć na krem. Śmietankę ubić. Krem jajeczny wymieszać z zimną herbatą, następnie dodać ubitą śmietanę. Ostrożnie wymieszać i przełożyć do maszyny do lodów.
Lody można zrobić również bez użycia maszyny.  Gotową masę włożyć do pudełka i zamrozić.
W rzeczywistości lody są trochę ciemniejsze niż wyszły na zdjęciu.

Nawigacja wpisu

Wątróbki drobiowe z grilla
Kluski na parze (pampuchy, parowańce, buchty)

2 comments

  • gin
    11 maja 2013

    Zaintrygowałaś mnie, z przyjemnością bym spróbowała 🙂

    Reply
  • kulinarny-swiat
    9 maja 2013

    ależ intrygujący smak:)

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij