Składniki:
- 250 g mąki,
- 125 g cukru,
- 125 g masła,
- 100 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 100 g rabarbaru,
- tłuszcz i tarta bułka do przygotowania foremki,
- cukier puder do posypania ciasta.
Przygotowanie:
Mąkę, cukier,miękkie masło, jajka,mleko, proszek do pieczenia i sól razem miksować ok. 5 minut, aż będzie gładkie. Rabarbar pokroić w kawałki 1 cm. 2/3 rabarbaru wymieszać z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy. Na wierzchu posypać pozostałą 1/3 rabarbaru.
Piec w piekarniku 200 stopni ok. 30 – 40 minut.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Mmm, pychotka z rabarbarem 🙂
Piękne to ciasto. Robiłam podobne 🙂
Dziś kupiłam w Lidlu piękny rabarbar i tak właśnie suzkam przepisu na dobre drożdżowe, Twf3j wygląda pysznie i tak pewnie smakuję, zabieram się więc do pracy.
mniam!
Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji:)
Najlepsze ciasto, jakie w życiu zrobiłam! Zmotywowana suceeskm, jutro jadę do IKEI po gadżety do pieczenia. 3 dni od pieczenia, a nadal nie mogę się nadziwić jakie to było dobre. Pozdrawiam! 🙂