• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ciasta, Desery  /  30/06/2013

Bananowa krajanka na cieście francuskim

by Magda


Składniki:

  • 60 dag  ciasta francuskiego,
  • 60 dag bananów,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 5 dag cukru,
  • 12 dag dżemu brzoskwiniowego,
  • 500 ml kremówki,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 5 dag płatków czekoladowych,
  • 10 dag rodzynek.

Składniki na polewę:

  • 1/3 kostki masła,
  • łyżka mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kakao.

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkować na wielkość formy i upiec na złoto. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Banany obrać i zmiksować na puree dodając sok z cytryny. Żelatynę wraz z cukrem rozpuścić na małym ogniu i wymieszać z puree bananowym.  Upieczone i ostudzone ciasto francuskie zostawić w formie,  posmarować dżemem. Kremówkę ubić i wymieszać z puree bananowym, dodać rodzynki i płatki czekoladowe. Gotową masę bananową wyłożyć na ciasto z dżemem. Wstawić do lodówki  na 2 godziny. Wszystkie składniki na polewę wrzucić do rondelka i podgrzewać do czasu jak tłuszcz i cukier się rozpuszczą i polewa będzie gładką. Wylać polewę na ciasto i odstawić do zastygnięcia.
  

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Cukinia i bakłażan zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą
Gulasz z serc drobiowych

1 comment

  • Nashelly
    30/06/2013

    Super pomysł, kremowo i bananowo – pycha!

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij