Składniki:
- 60 dag ciasta francuskiego,
- 60 dag bananów,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 5 dag cukru,
- 12 dag dżemu brzoskwiniowego,
- 500 ml kremówki,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 5 dag płatków czekoladowych,
- 10 dag rodzynek.
Składniki na polewę:
- 1/3 kostki masła,
- łyżka mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki kakao.
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkować na wielkość formy i upiec na złoto. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Banany obrać i zmiksować na puree dodając sok z cytryny. Żelatynę wraz z cukrem rozpuścić na małym ogniu i wymieszać z puree bananowym. Upieczone i ostudzone ciasto francuskie zostawić w formie, posmarować dżemem. Kremówkę ubić i wymieszać z puree bananowym, dodać rodzynki i płatki czekoladowe. Gotową masę bananową wyłożyć na ciasto z dżemem. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Wszystkie składniki na polewę wrzucić do rondelka i podgrzewać do czasu jak tłuszcz i cukier się rozpuszczą i polewa będzie gładką. Wylać polewę na ciasto i odstawić do zastygnięcia.
Super pomysł, kremowo i bananowo – pycha!